Ballina ALBANOLOGJIA

ALBANOLOGJIA

Informacione rreth Albanologjisë

Përkrenarja me kurorë mbretërore e Gjergj Kastriotit – Skënderbeut, që gjendet në Muzeun Perandorak të Vjenës (Austri), ka trajtë plisi punuar me çelik dhe është e rrethuar me një kurorë mbretërore prej lëkure, stolisur me gjashtë trëndafila të praruar...
Quhet Astrit Leka, gjatë luftës pseudonimi i tij ka qenë “Alariku”, është mbi 90 vjeç, i përket brezit të paraluftës, të luftës, të komunizmit dhe postkomunizmit. ka hyrë në lëvizjen nacional çlirimtare shumë i ri, pasi braktisi studimet e...
Sot është 36 Vjetori (1984 - 2020) i Rënies Heroike - në mesnatën e 11 dhe 12 Janarit të vitit 1984 -, gjatë përleshjes me milicinë sërbe në Kodrën e Trimave, në Prishtinë, të dy Figurave të Ndritura të...
Në atë pasuri të madhe gojore dhe kulturore të kombit tonë Vallja Çame e Osman Takës padyshim është një nga majat më të larta të saj. Kjo valle është njëherësh edhe histori dhe legjendë, edhe ndjenjë e fuqishme njerëzore,...
"Besoj sinqerisht, se incidenti i Reçakut, për arsye të ndryshme ka çuar në ndërhyrjen e NATO-s, lirinë dhe pavarësinë e Kosovës." WILLIAM WALKER ish ambasador i OSBE-së, diplomat veteran amerikan & Miku i madh i shqiptarëve UNË/NE E VLERËSOJ/MË KONTRIBUTIN...
Piktura nga Edward Lear. Tirana, Shqipëri, me një pamje të lumit Lana dhe Ura e Tabakëve, 28 shtator 1848
Si datë e themelimit të Tiranës si qytet në zemër të Shqipërisë merret viti 1614, kur me kujdesin e Sulejman pashë Bargjinit u ngrit bërthama e parë e qytetit me një xhami, një banjë (hamam), një furrë dhe disa...
Ansambli kombëtar i këngëve dhe valleve "SHOTA" është themeluar më 30 Shtator 1950, si Ansambël Shtetëror, me vendim të Kuvendit të Krahinës Autonome të Kosovës dhe Metohisë, sikurse edhe tri ansamblet e tjera në ish Jugosllavi: "Llado" - Zagreb,...
Flamuri me të cilin Themistokli Gërmenji shpalli krahinën autonome të Korçës më 1916. Mirënjohje për informimin Frederik Stamati.
Çdo vit festohet 7 Marsi, “Dita e Mësuesit” që siç na është thënë, përkujton ditën kur u hap e para shkollë shqipe në Korçë më 7 Mars 1887. Njerëzit urojnë mësuesit, nderojnë punën dhe kontributin e atyre që mësuan dhe...