Ballina Gjurmime Albanologjike

Gjurmime Albanologjike

Një projekt i përbashkët shqiptaro-amerikan i arkeologjisë nënujore ka pohuar se ka gjetur amfora që janë të paktën 2500 vjeçare në detin Jon në afërsi të brigjeve shqiptare, të cilat mund të tregojnë për mbetjet e një anijeje të...
“Vrapuesja e Prizrenit” (“The Runner of Prizren”), me një këmbë nga Prizreni deri në Muzeun e Londrës (në vitin 1876). Nikoqirët u përkujdesën për dukjen e saj, dhe aktualisht zë vend në mesin artefakteve me vlerë..! Dyshohet se “Vrapuesën e...
Shqipëria e mirëfilltë nga Giacomo Cantelli viti 1689.
Më 17 qershor 1984, në fshatin Brar të Tiranës, u zbulua një varr i vitit 1201, që flet për Principatën e Arbërit. Në të janë skalitur 5 kryqe dhe 5 harqe, shenjë e 5 pjesëtareve të familjes të sundimtarit...
Mozaiku i mrekullueshëm i Linit i përket gjysmës së dytë të shekullit të 13-të, është Monument Kulturor i Mbrojtur nga Shteti, i ndodhur në Lin të Pogradecit, në rrethin e Korçës. Mozaiku u zbulua nga gërmimet në Lin në vitin...
Shkolla e parë shqipe në Tetovë u hap në qershor të vitit 1941, me mbajtjen e kurseve intensive nga mësuesit Mithat Cami nga Dibra dhe Vasil Dhimitriu nga Elbasani, ndërkaq viti i parë shkollor filloi më 1 shtator 1941. Në...
E thënë shumë herë fshati Vuthaj mban identitetin e pastër shqiptar, një fshat parahistorik i banuar qysh herët nga fise Ilire në Vuthaj të Plavës dhe Gucisë. Ndër breza është trashëguar atdhedashuria, fisnikëria, dhe besnikëria e shqiptarit sot i...
Legjenda për liqenin e Prespës ka të bëjë me një histori dashurie. Një herë e një kohë Prespa ka qenë një qytet shumë i madh. Duke ecur një ditë nëpër pyll, djali i mbretit takon një zanë me emrin...