Ballina Gjurmime Albanologjike

Gjurmime Albanologjike

Shqipëria ndodhet në Europën Juglindore, në perëndim të gadishullit të Ballkanit, midis koordinatave gjeografike  39 gradë e 38' dhe 42 gradë e 39' të gjerësisë veriore dhe 19 gradë e 16' të gjerësisë lindore, në largësi pothuajse të barabartë...
Vija bregdetare është rreth 450 km, me dalje të gjerë në detet Adriatik dhe Jon ku ndërthuren forma të ndryshme plazhesh ranore dhe shkëmbore, me mundësi shfytëzimi turistik. Vija bregdetare e Shqipërisë luan rol shumë të rëndësishëm si porta...
Çiftelia është një instrument tipik shqiptar. Është e ndërtuar nga druri dhe ka një formë të zgjatur. Ka vetëm dy tela prej nga edhe e ka marrë emrin "Çift" dhe "Tela" d.m.th. dy tela çift. Më së shumti përdoret teli...
“Portreti i Skënderbeut” Ismail Kadare Si ditë e plotë ai shtjellej me re dhe erë përmbi atdhe. Një emër Gjergj e kish si diellin tjetrin si hënën, Skënderbe. Dy brirë dhie kish mbi krye emblemë e vjetër e çuditshme sikur ta dinte që mes brirëve dy perandorë...
Çdo komb ka një "Hero Kombëtar". Por rrallë i ndodh një vendi kaq të vogël si Shqipëria të ketë për të tillë, një figurë si Gjergj Kastriot Skënderbeun. Jo thjesht se për 25 vjet ai e ktheu Shqipërinë në...
Veshje popullore shqiptare nga Pllana shekulli XIX-XX. A special old costume worn by the women from Pllana. XIX-XX century.  
Shqipëria është territorialisht e ndarë në dy nivele të njësive të qeverisjes vendore: ·         12 Njësi administrative ose qarqe ·         36 Nën njësi ose rrethe ·         65 Bashki ·         309 Komuna ·         Komunat ndahen në 3020 fshatra Burimi:Wikipedia / Përgatiti për ALVA - V. D.