Gjurmime Albanologjike

Fjalimi i Ismail Bej Vlorës i mbajtur me 28 nëntor 1912 në Vlorë me rastin e ngritjes së flamurit. Oh! Sa të lumtur që e ndiej vehten sot, që shoh, këtu në Vlorë, kaqë burra Shqipëtarë të mbledhur tok, tuke...
Sulltani Mehmeti Fatih i II pas humbjes të madhe që pësoi në Shqipëri me një ushtri 300.000 ushtarë osmanë përballë me 16.000 ushtarë shqiptarë me në krye Skënderbeun deklaroi:“Kurrë s’ka për të dalë më mbi tokë një luan i...
Muri i Portës ndodhet rreth 7 km në veri të qytetit të Durrësit, në vendin e quajtur Porto Romano. Ai shërbente dikur për të mbyllur rripin e ngushtë të tokës, ndërmjet detit dhe kënetës. Ndër të parët autorë që...
  Për veprën dhe jetën e Gjergj Kastrioti Skënderbeu edhe sot ruhen mijëra dokument zyrtare, vëllime historike e letrare-artistike të shkruara në më se 20 gjuhë; u realizuan gjithashtu edhe vepra nga artet figurative, muzika, teatri, filmi, etj. Të pakta...
Starti i përpjekjeve për ta vendosur Skënderbeun në Londër filloi pikërisht nga një njohje e hershme me ish-bashkëpunëtorët e mi britanikë, që operuan në Shqipëri gjatë Luftës së Dytë Botërore. Bashkëpunimin e dikurshëm me ta në vitet e luftës...
Burimi:‎Micky Haxhiislami‎ to Albanian Vintage Photography, people, cities, culture and history
Flamuri me të cilin Themistokli Gërmenji shpalli krahinën autonome të Korçës më 1916. Mirënjohje për informimin Frederik Stamati.
Çerçiz Topulli lindi në Gjirokastër më 20 shtator 1880, një prej 13 fëmijëve të Agush dhe Haso Topullit. Pas shkollës fillore, shkon në Janinë, në shkollën turke. Në prill të 1907 komandoi çetën e armatosur që vepronte në Shqipërinë e Jugut, e sidomos...