Gjurmime Albanologjike

 Në kuadër të 550 vjetorit të vdekjes së heroit tonë kombëtar Gjergj Kastrioti - Skënderbeut, Këshilli Mbikëqyrës i Bankës së Shqipërisë miratoi emetimin e një serie monedhash përkujtimore me tematikë “550 vjet in memoriam Gjergj-Kastrioti Skënderbeu (1468-2018)”. Seria do të...
Kalaja e Grazhdanit është një monument i trashëgimisë kulturore në Grezhdan, rrethi i Dibrës, në qarkun e Dibrës, Shqipëri. Ky monument është i llojit "Arkeologji", i miratuar me numër 6 datë 15.01.1963. Kalaja e Grazhdanit në Dibër është një nga kalatë më të mëdha në...
Në mesin e shek. III p.e.s në krye të mbretërisë Ilire dolën Ardianët. Aristokracia skllavopronare ardiane, e cila kishte krijuar një organizim të mirë ushtarak, në vitin 251 p.e.s mori në dorë pushtetin dhe përfaqësuesi i saj u bë Pleurati. Kështu, në fuqi erdhi dinastia ardiane, që...
Historia jonë kombëtare gjatë shekujve të rëndë të robërisë është e mbushur përplot shembuj të heroizmit të femrës shqiptare. Roli dhe kontributi i saj në periudha të ndryshme historike për lirinë e atdheut është shumë i rëndësishëm, për të...
    Burimi:https://www.facebook.com/groups/AlbanianVintagePhotography/ sugjeroi: Micky Haxhiislami
Maurico Druon, sekretar i Akademisë frënge: “Shqiptarët i përkasin popujve më të vjetër se vet historia. dhe gjyshërit e shqiptarëve merrnin pjesë në luftën e Trojes, të udhehequr nga Akili (në njërën anë) dhe Hektori (në anën tjetër)”. Nikolla Jorga: “Populli shqiptar...
Quhet Astrit Leka, gjatë luftës pseudonimi i tij ka qenë “Alariku”, është mbi 90 vjeç, i përket brezit të paraluftës, të luftës, të komunizmit dhe postkomunizmit. ka hyrë në lëvizjen nacional çlirimtare shumë i ri, pasi braktisi studimet e...
Çdo komb ka një "Hero Kombëtar". Por rrallë i ndodh një vendi kaq të vogël si Shqipëria të ketë për të tillë, një figurë si Gjergj Kastriot Skënderbeun. Jo thjesht se për 25 vjet ai e ktheu Shqipërinë në...
Çdo 5 Maj përkujtohet dita e Dëshmorëve të Atdheut, Dëshmorëve të Kombit siç jemi mësuar ti quajmë. Dita e Dëshmorëve u vendos të jetë 5 Maji 1942, dita kur  u vra nga fashistët, Qemal Stafa, i ri komunist aktivist i luftës...