Gjurmime Albanologjike

Udha e mbarë, se erdh prendvera,shko dallendyshe tue fluturue,prej Misirit n'dhena tjerafusha e male tue kërkue;n'Shqypni shko, pra, fluturim,shko në Shkodër, n'qytet tim! Shndet prej mejet të m'i faleshsaj' shpis' vjetër ku jam le,me ato vende rreth t'përfaleshku kam shkue...
Gjergj Kastrioti, Heroi Kombëtar i Shqipërisë lindi në vitin 1405,  i përkiste familjes mbretërore të Kastriotëve. I ati ishte Gjon Kastrioti, udhëheqës i qyteteve më të mëdha të asaj kohe, Krujës dhe Mirditës dhe e jëma ishte Vojsava. U mor...
Kali i huaj të len në baltë; Çdo hap drejt kulturës, është hap drejt lirisë; I dehuri gjithnjë betohet se nuk është i pirë; Fjala është si bleta që ka edhe mjaltin edhe thumbin; Qingji i butë thithë...
Tiranë 18 tetor 1913. Kolonat e tregut. Foto me ngjyra autokrome nga August Leon. Burimi:Thanas Mustaqi
Fuat bej Dibra (Dibër, 26 shkurt 1886 - Prizren, 22 shkurt 1944) ishte veprimtar i çështjes kombëtare ushtarak, ministër i Brendshëm, 19 nëntor 1920 – 1 korrik 1921, dhe pjesëtar i Këshillit të Regjencës pas shtatorit 1943. Leu në shehër të Dibrës në një familje pasunarësh të mëdhenj, i...
Gazetaria, është një profesion i lajmit, pra merret me gjetjen dhe shpërndarjen e informacionit për një audiencë të caktuar, dhe në fakt është audienca ajo që të beson ose jo të bësh punën e gazetarit. Mënyra se si e...
Qyteti i Beratit është i vendosur në luginën e quajtur Topallti, në grykën malore të përshkruar nga lumi i Osumit. Në mes të shek. XIX kishte 1800 shtëpi të banuara nga popullsi muhamedane dhe kristiane si dhe një zhvillim...
  Është i njohur fakti që historia e Skënderbeut ka qenë frymëzuese për shkrimtarin më të madh të epokës sonë, Kadarenë. Një figurë që e ka çuar shkrimtarin tonë të madh në një piedestal. Ja çfarë ka thënë ai mbi...
Ndodhet pak më në veriperëndim të qendrës së qytetit të Krujës, në të majtë të rrugës Krujë – Gryka e Vajës. Diametri i trungur është rreth 2 m, por shumë i zgavëruar, pasi shpesh është djegur. Ka rreth...