Ismail Kadare lindi më 28 janar 1936 në Gjirokastër, ku përfundoi edhe arsimin e mesëm. Studimet e larta për letërsi i bëri në Universitetin e Tiranës dhe 2 vite në Institutin Gorki në Moskë. Punoi në gazetën Drita, drejtoi revistën “Les lettres albanaeses”.

Ishte aktiv në jetën politike dhe kulturore deri në vitet e 90-ta kur u largua për në Paris,  së fundi është kthyer në Shqipëri. Laureat i shumë çmimeve kombëtare dhe ndërkombëtare. Që nga viti 1994 Kadare është anëtar korrespondent i Akademisë së Shkencave Morale dhe Politike të Francës dhe anëtar i jashtëm i ASHAK. Ka qenë delegat në Kongresin e Drejtshkrimit (1972); Në vitin 2005 fitoi çmimin “The Booker Prize Man”.

VEPRAT

 1. 1954 – Frymëzime djaloshare poezi 
 2. 1957 – Endërrime poezi 
 3. 1961 – Shekulli im poezi
 4. 1963 – Gjenerali i ushtrisë së vdekur – roman
 5. 1964 – Përse mendohen këto male poezi 
 6. 1968 – Dasma 
 7. 1968 – Motive me diell poezi 
 8. 1970 – Kështjella- roman 
 9. 1971 – Kronikë në gur – roman 
 10. 1976 – Koha 
 11. 1977 – Dimri i madh – roman 
 12. 1978 – Ura me tri harqe 
 13. 1979 – Kush e solli Doruntinën – roman 
 14. 1980 – Prilli i thyer 
 15. 1980 – Gjakftohtësia – përmbledhje novelash 
 16. 1985 – Nata me hënë 
 17. 1986 – Koha e shkrimeve 
 18. 1988 – Koncert në fund të dimrit 
 19. 1981-1989 – Vepra Letrare 
 20. 1990 – Dosja  
 21. 1991 – Përbindëshi 
 22. 1992 – Piramida 
 23. 1995 – Shqipëri 
 24. 1996 – Pallati i ëndrrave 
 25. 1996 – Dialog me Alain Bosquet 
 26. 1996 – Spiritus – roman
 27. 1997 – Kushëriri i engjëjve – ese
 28. 1997 – Poezi 
 29. 1998 – Kombi shqiptar në prag të mijëvjeçarit të tretë – ese 
 30. 1998 – Tri këngë zie për Kosovën – triptik 
 31. 1999 – Ikja e shtërgut – tregim
 32. 1999 – Qorrfermani – roman 
 33. 1999 – Vjedhja e gjumit mbretëror – tregime 
 34. 2000 – Ra ky mort e u pamë – ditar për Kosovën, artikuj, letra  
 35. 2000 – Kohë barbare (Nga Shqipëria në Kosovë) – biseda 
 36. 2000 – Breznitë e Hankonatëve 
 37. 2000 – Vajza e Agamemnonit 
 38. 2000 – Bisedë përmes hekurash
 39. 2000 – Elegji për Kosovën 
 40. 2000 – Lulet e ftohta të marsit – roman 
 41. 2001 – Unaza në kthetra – Eskili, ky humbës i madh  (ribotim)
 42. 2001 – Qyteti pa reklama- roman 
 43. 2002 – Jeta, loja dhe vdekja e Lul Mazrekut- roman 
 44. 2003 – Argjiro-lektyrë 
 45. 2004 – Pasardhësi – roman 
 46. 2004 – Shkaba
 47. 2004 – Ftesë në studio
 48. 2005 – Dantja i pashmangshëm 
 49. 2006 – Identiteti evropian i shqiptarëve
 50. 2006 – Hamleti, princi i vështirë – Sprovë 
 51. 2007 – Hija (roman) – Spiritus 
 52. Çështje të marrëzisë Poshtërimi në Ballkan 
 53. Muzgu i perëndive të stepës
 54. 2008 – Darka e gabuar – roman
 55. 2009 – E penguara- roman 
 56. 2010 – Aksidenti – roman
 57. Ca pika shiu ranë mbi qelq – poezi
 58. Ditë kafenesh- novelë
 59. 2010 – Mosmarrëveshja, mbi raportet e Shqipërisë me vetveten 
 60. Stinë e mërzitshme në Olymp
 61. Vepra 1
 62. Vepra 2
 63. Vepra 3
 64. Viti i mbrapshtë
 65. Mbi krimin në Ballkan
 66. 2011 – Letërkëmbim i zymtë
 67. 2012 – Çlirimi i Serbisë prej Kosovës

Ismail Kadare është shkrimtari më i njohur shqiptar në botë. Shumica e veprave të Kadaresë janë përkthyer e botuar në mbi 45 gjuhë të botës, është autor i veprave që tejkaluan socrealizmin letrar në Shqipëri. Një pjesë e veprave të tij përmbajnë në vete elemente nga “njeriu i ri‟, mirëpo pjesa tjetër u krijua si identitet personal. Në skenën botërore hyri me romanin “Gjenerali i ushtrisë së vdekur”. Vepra e tij ndikoi kërkimin e jetës jashtë kufijve të vendit. Romanet e tij u cilësuan lart nga kritikët. Romani zhvillohet rreth një gjenerali italian, i cili është dërguar në Shqipëri për të gjetur eshtrat e ushtarëve të rënë italian gjatë kohës të pushtimit të Shqipërisë. Marrëdhënia varr-jetë është një nga vijat themelore të tematikës së krijimtarisë që qet në krye në këtë roman.

Kadare shkruan për fëmijërinë, rininë, historinë, legjendat, figurat historike dhe legjendare, për jetën dhe vdekjen, dosjet, muranat, flijimet, për luftrat e paqen, për misterin e ëndërrat. Tematikat e letrave: ndjesitë personale dhe sjelljet e shoqërisë dhe individit.

Në fushën e prozës Ismail Kadare ka shkruar tregimin, novelën dhe romanin. Vepra e parë e rëndësishme në prozë është romani “Qyteti pa reklama”. Prozën e tij e karakterizojnë përgjithësimet e gjëra historiko-filozofike, subjekti i ngjeshur dhe mendimi i thellë i shprehur shpesh me anë të parabolës, mbi bazën e asociacionit apo të analogjive historike. Mit, histori, monumentalizëm, pak deklarativizëm dhe pak ritëm lirike, figuracioni i poezisë së Kadaresë, me gjithë dimensionin e lidhjes me kontekstin politik e kulturor dhe të një lloj ndikimi ideologjik në konceptet letrare-estetike, Kadare thyen kufijtë që përveç lexuesve shqiptar, të ketë edhe lexues të huaj.

Burimi: Ese / Përgatiti për ALVA – Vilma Dibra