Ballina ALBANOLOGJIA

ALBANOLOGJIA

Informacione rreth Albanologjisë

Sot është 36 Vjetori (1984 - 2020) i Rënies Heroike - në mesnatën e 11 dhe 12 Janarit të vitit 1984 -, gjatë përleshjes me milicinë sërbe në Kodrën e Trimave, në Prishtinë, të dy Figurave të Ndritura të...
Në historinë mijëravjeçare në analet e historisë ruhen të kronikuara vetëm tri tërmete. Sipas burimeve historike, tërmeti i parë përkon me vizitën e Ciceronit në Durrës kah mesi i shekullit të parë para erës sonë. Disa shekuj më vonë,...
Një projekt i përbashkët shqiptaro-amerikan i arkeologjisë nënujore ka pohuar se ka gjetur amfora që janë të paktën 2500 vjeçare në detin Jon në afërsi të brigjeve shqiptare, të cilat mund të tregojnë për mbetjet e një anijeje të...
“Vrapuesja e Prizrenit” (“The Runner of Prizren”), me një këmbë nga Prizreni deri në Muzeun e Londrës (në vitin 1876). Nikoqirët u përkujdesën për dukjen e saj, dhe aktualisht zë vend në mesin artefakteve me vlerë..! Dyshohet se “Vrapuesën e...
Shqipëria e mirëfilltë nga Giacomo Cantelli viti 1689.
Më 17 qershor 1984, në fshatin Brar të Tiranës, u zbulua një varr i vitit 1201, që flet për Principatën e Arbërit. Në të janë skalitur 5 kryqe dhe 5 harqe, shenjë e 5 pjesëtareve të familjes të sundimtarit...
Pamja e parë panoramike që kemi nga qyteti i Elbasanit, "Dheut të Ri" (siç e quanin dikur arbërit); asokohe qyteti më i madh i Shqipërisë së Mesme, realizuar nga një anonim më 1868. Rreth 20 vjet përpara kësaj, Edward Lear...
Kënga e Alfabetit krijuar nga motrat Qiriazi, i është kushtuar alfabetit të dalë nga Kongresi ¡ Manastirit prej 14—22 nëntor 1908 shkruan Vaso Tole. Ai kujton se, falë vendimeve të tij, u krijua një alfabet ¡ ri, ¡ mbështetur ¡ tëri...