Ballina SHQIPËRIA A e dini se?

A e dini se?

Informacione/Kuriozitete nga Shqipëria

Muzika Popullore Shqiptare, përbën një ndër pasuritë më të çmuara të vendit. Në përshkrimet e studjuesve të huaj të ardhur në Shqipëri gjatë shekujve XVIII-XIX është arritur përafërsisht në konkluzionin se pasuria kryesore e Shqipërisë është folklori muzikor, por...
Shqipëria ndodhet në Europën Juglindore, në perëndim të gadishullit të Ballkanit, midis koordinatave gjeografike  39 gradë e 38' dhe 42 gradë e 39' të gjerësisë veriore dhe 19 gradë e 16' të gjerësisë lindore, në largësi pothuajse të barabartë...
Rrethi i Tiranës përbëhet nga 3 bashki dhe 16 komuna që janë: Foto: Rrethi Tiranë 3 Bashkitë e Tiranës Bashkia Tiranë Bashkia Kamëz Bashkia Vorë 16 Komunat e Tiranës Komuna Baldushk Komuna Bërxullë Komuna Bërzhitë Komuna Dajt Komuna Farkë Komuna Kashar Komuna...

Çiftelia

Çiftelia është një instrument tipik shqiptar. Është e ndërtuar nga druri dhe ka një formë të zgjatur. Ka vetëm dy tela prej nga edhe e ka marrë emrin "Çift" dhe "Tela" d.m.th. dy tela çift. Më së shumti përdoret teli...
Çdo komb ka një "Hero Kombëtar". Por rrallë i ndodh një vendi kaq të vogël si Shqipëria të ketë për të tillë, një figurë si Gjergj Kastriot Skënderbeun. Jo thjesht se për 25 vjet ai e ktheu Shqipërinë në...
Çdo popull e mbart mbi qerren e historisë tij atë që mund ta quajmë karta e identitetetit. Në të janë shprehur qartë vlerat dhe tradita, pjesë e së cilës janë ushqimi dhe teknikat e përgatitjes së tij. Është e...
Veshje popullore shqiptare nga Pllana shekulli XIX-XX. A special old costume worn by the women from Pllana. XIX-XX century.  
Liqenet e Tiranës: 1. Liqeni Artificial i Tiranës  2. Liqeni Bovillës 3. Liqeni i Farkës  4. Liqeni i Tufinës Burimi:wikipedia

FUSHAT

Fushat zënë kryesisht pjesën perëndimore, përgjatë bregdetit Adriatik dhe lumenjve kryesore të vendit si Vjosa, Devolli, Osumi, Shkumbini, Erzeni, Mati e Drini, ku gjenden, gjithashtu, edhe tokat bujqësore e qendra të mëdha banimi, si dhe përshkohen nga rrugë të...
Fshatrat e Tiranës  A - Arbanë, Allçaush, Allgjatë B - Babrru, Bathore, Ballzë, Baldushk, Bërzhi, Balhaxhijas, Bregu Lumit, Brrari, Burimas, Balshabanaj, Bërzullë, Brrakë, Bulticë, Ballshen, Bulçesh Ç - Çaush D - Dorakaj F - Farkë, Fikas G - Greçë, Gurrë GJ - Gjokaj afër Kuçit I  -...