Tirana – Kryeqyteti

TIRANA - Kryeqyteti i Shqipërisë shtrihet 110 metra mbi nivelin e detit, në këmbët e Malit të Dajtit (1611m), në një rrafsh i cili përshkohet nga lumi i Tiranës.
Fshatrat e Tiranës  A - Arbanë, Allçaush, Allgjatë B - Babrru, Bathore, Ballzë, Baldushk, Bërzhi, Balhaxhijas, Bregu Lumit, Brrari, Burimas, Balshabanaj, Bërzullë, Brrakë, Bulticë, Ballshen, Bulçesh Ç - Çaush D - Dorakaj F - Farkë, Fikas G - Greçë, Gurrë GJ - Gjokaj afër Kuçit I  -...
Vallet folklorike të Tiranës në hapësirën e vallëzimit popullor shqiptar janë dëshmi e lashtësisë së etnokulturës sonë popullore. Ato janë të endura në një botë ndjenjash, kanë vlera krijuese dhe të interpretimit, si dhe dimesione etnike kombëtare. Vallet e fshatrave të Tiranës, falë elementeve lozonjare, vrullëzuese,...
Në Tiranë mbizotëron: Klima mesdhetare me temperatura mesatare vjetore rreth 16°C. Në korrik temperatura mesatare është rreth  24 °C dhe në janar rreth 6°C. Sasia mesatare e rreshjeve është 1,297 mm Burimi:wikipedia / Përgatiti për ALVA - Vilma Dibra
Ekzistojnë disa hipoteza për prejardhjen e emrit Tiranë: Tiranë mendohet se vjen nga fjala Theranda, e përmendur në burimet e lashta greke dhe latine, që vendasit e quanin Të ranat, meqë fusha ishte formuar si rezultat i materialeve të...
Tirana u shpall kryeqytet i përkohshëm i Shqipërisë në 9 shkurt 1920 nga Kongresi i Lushnjës dhe pjesëtarët e Këshillit Kombëtar hynë në qytet në 11 shkurt 1920. Përfundimisht Tirana u shpall kryeqytet i Shqipërisë në vitin 1925 nga Asambleja Kushtutetuese. Në Historinë e Popullit Shqiptar, "Periudha e...
Mozaiku i Tiranës është i vetmi monument arkeologjik brenda territorit të qytetit të Tiranës. Në vitin 1972, gjatë punës për ndërtimin e pallateve të bllokut "Partizani" në lagjen nr. 9 të qytetit të Tiranës, u zbuluan rrënojat e një ndërtese antike, njëri...
1. Lagjja e parë e Tiranës ishte ajo e Bamit. 2. Xhamia në qendër të Tiranës, e quajtur Xhamia e Ethem Beut, filloi të ndërtohej më 1789 nga Molla beu i ardhur prej Petrelës dhe u përfundua më 1821 nga i biri, Haxhi Et’hem...