Shqipëria ndahet në 12 njësi administrative të quajtura qarqe të cilat janë vende që kanë lidhje gjeografike, tradicionale, ekonomike e sociale me njëri – tjetrin  dhe ndahen më tej në 36 nën-njësi të quajtura rrethe.

12 njësi administrative dhe Qarqet e Shqipërisë

 1. Qarku i Beratit
 2. Qarku i Dibrës
 3. Qarku i Durrësit
 4. Qarku i Elbasanit
 5. Qarku i Fierit
 6. Qarku i Gjirokastrës
 7. Qarku i Korçës
 8. Qarku i Kukësit
 9. Qarku i Lezhës
 10. Qarku i Shkodrës
 11. Qarku i Tiranës
 12. Qarku i Vlorës

 

 

1.  Qarku: Berat

Rrethi: Berat, Kuçovë, Skrapar

 Kryeqendra: Berat

 

2.  Qarku:Dibër

 Rrethi: Dibër, Bulqizë, Mat, Peshkopi

Kryeqendra: Dibër

 

3.  Qarku: Durrës

Rrethi: Durrës, Krujë

Kryeqendra: Durrës

 

4.  Qarku: Elbasan

Rrethi: Elbasan, Gramsh, Librazhd, Peqin

Kryqendra: Elbasan

 

5.  Qarku: Fier

Rrethi: Fier, Lushnjë, Mallakastër

Kryqendra: Fier

 

6.  Qarku: Gjirokastrës

Rrethi: Gjirokastër, Përmet, Tepelenë

Kryqendra: Gjirokastra

 

7.  Qarku: Korçë

Rrethi: Devoll, Kolonjë, Korçë, Pogradec

Kryqendra: Korça

 

8.  Qarku: Kukës

Rrethi: Hasit, Kukësit, Tropojës

Kryqendra: Kukësi

 

9.  Qarku: Lezhës

Rrethi: Kurbinit, Lezhës, Mirditës

Kryqendra: Lezha

 

10.  Qarku: Shkodrës

Rrethi: Malësisë së Madhe, Pukës, Shkodrës

Kryqendra: Shkodra

 

11.  Qarku: Tiranë

Rrethi: Kavajë, Tiranë

Kryqendra: Tirana

 

12.  Qarku: Vlorë

Rrethi: Delvinë, Sarandë, Vlorë

Kryqendra: Vlora

Burimi:www.ceshtjetvendore.gov.al / Përshtati për ALVA: V. L.