Roza Anagnosti lindi më 27 tetor 1943 në Shkodër, Shqipëri, aktore e shquar e Teatrit Kombëtar dhe kinematografisë, bashkëshorte e regjisorit po ashtu mjaft të njohur Dhimitër Anagnosti. E filloi karrierën ne Teatrin “Migjeni” të Shkodrës. Vetëm 20 vjeç, hyri në kinematografi me rolin e mësueses në filmin “Detyrë e posaçme” (K. Dhamo, 1963). Një vit më pas luajti Filen në filmin “Toka jone” (H. Hakani, 1964). Viti 1966 ishte viti i bashkëpunimit të suksesshëm me regjisorët debutues Dhimitër Anagnosti e Viktor Gjika, në filmin “Komisari i dritës”. Pas këtij filmi Roza dhe Dhimitri martohen dhe jetojnë në Tiranë.

    
Për Rozën fillon periudha më e shkëlqyer e karrierës, me role të shumta në Teatrin Kombëtar në Tiranës dhe në kinematografi. Roza Anagnosti bëhet një aktore shumë e kërkuar nga regjisorët. Luan mbi 20 filma dhe fiton disa çmimet të rëndësishme kombëtare. Çifti Anagnosti bëhet simbol i suksesit në art. Përveç shumë vlerësimeve e çmimeve për karrierën, Roza Anagnosti mban titullin “Artiste e Merituar”. Disa nga filmat më të suksesshëm janë tek:

“Plagë të vjetra” (Dh. Anagnosti, 1969)

 • “Fije që priten” (M. Fejzo, 1976) me të cilin fitoi Medalionin e Festivalit të vitit 1977,
 • “Mesonjëtorja” (M. Fejzo, 1979) me të cilin u shpall aktorja më e mirë dhe fitoi Kupën e Festivalit më 1981.
 • Me filmin “Rruga e lirisë” fitoi Medalionin e dytë.
 • Filmat e tjerë janë “Ndergjegja” 1972,
 • “Qyteti më i ri në botë” 1974,
 • “Në shtëpinë tonë” 1979,
 • “Dita e parë e emërimit” 1981,
 • “Besa e kuqe” 1982,
 • “Taulanti kërkon një motër” 1984,
 • “Pranverë e hidhur” 1985,
 • “Botë e padukshme” 1987,
 • “Familja ime” 1987,
 • “Vrasje në gjueti” 1987,
 • “Rikonstruksioni” 1988,
 • “Kthimi i ushtrisë së vdekur” 1989,
 • “Vetmi” 1990.
 • Filmografia

(2006) “Gjoleka djali i Abazit”
(1990) “Valsi i Titanikut”  teatër-komedi
(1990) “Vetmi” – Bardha
(1989) “Kthimi i Ushtrisë së Vdekur”
(1988) “Rikonstruksioni”  (TV)
(1987) “Botë e padukshme”  – doktoreshë Besmira
(1987) “Familja ime”
(1987) “Vrasje ne gjueti”
(1985) “Gurët e shtëpisë sime”
(1984) “Taulanti kërkon një motër” – Luli
(1982) “Besa e kuqe”  – Mrika
(1982) “Rruga e lirisë”
(1981) “Dita e parë e emrimit”
(1979) “Mësonjtorja” – Dafina
(1979) “Në shtëpinë tonë”
(1976) “Fije që priten”
(1974) “Qyteti më i ri në botë”
(1972) “Ndërgjegja” – Arta
(1968) “Plagë të vjetra” – Vera
(1966) “Komisari i dritës” – Rudina
(1964) “Toka jonë” – Filja
(1963) “Detyrë e posaçme”

Burimi: Aktoret Shqiptare / Punoi për “ALVA”:Alda Muca Telhaj