Botime & Autorë

Njëri prej shkrimtarëve më të shquar të Shqipërisë Jakov Xoxa (1923 - 1979) lindi më 13 prill të vitit 1923 në qytetin e Fierit. Mësimet e para i mori në qytetin e lindjes e më pas në Vlorë, Kavajë e Berat. I...
"Tironsja me kostum shqiptar" Pëpara tablos "Tironsja" të piktorit Buron Kaceli Zan'e zbritur nga mali i Dajtit, Tironse yll me pjatanc në dorë, Flokët flori. Oh llastar i shtatit! Dimitët mermeri ortek me borë. Mbi sytë e zinj, vetullat hark. Balli dritë pambarimisht buron Jeleku kadife mrekulli...
Vështrim me veten Të desha, o jetë Për ty lexova libra e pyeta njerëz Për ty Thura ëndrra vajzërore pranë një manastiri Putrat e mia Doja që të më dërgonin në shtigje të paprekur Por ah, Mbeta vetëm si një lule në një vazo trëndafili. Doja të mbetesha pa...
Përshtati për ALVA:V. D.
Të gjithë bashkë ke fusha punës Për t'pa stërvitjen e çunve të Tironës Zbath bregut t'Lanës onësh rrugës "Humët gjith ditën o cunat e nonës". Të djelën garrumllas në stadium Vetëm me ka nji cop buk me vete Nën këmishë, në gji ka nji pullum Nonc...
Ja, ra mbrëmja. Ti s'je më. Ku ke shkuar? Unë s'e di. Ne u prishëm për hiçgjë, edhe gjatë do mbajmë mëri. Do harrohen telefonat, nëpër pellgje sytë do na thahen. Si prelud do bjerë nga qielli, një dëborë... kristal i bardhë. Dhe kështu, gjersa një ditë, të...
Urimi i një gjysheje – Namik Selmani   Dije, bir, vetëm buka e ndershme e ballit të mbushur me djersë Do të të shijojë më shumë se buka e pijet që shtron mbreti. Burimi:Namik Selmani / Përshtati për ALVA: V. D.
O perëndia ime, më mëso lutje jete në altarin hyjnor t’ia them fëmijëve bashkë me frymën e ngrohtë të gjyshes. Ti nuk njeh goditjen e breshërit dhe ortekun në dëborë po njeh veç stinimin e pranverës si pëllumb a dallandyshe.   O perëndia ime...