Gjurmime Albanologjike

Është shpallur Monument Kulture në vitin 1963 me vendim të Rektoratit të Universitetit Shtetëror të Tiranës, nr.6, dt.15.01.1963. "Mbi shpalljen e monumenteve të kulturës". Ndodhet pranë qytetit të Peshkopisë mbi një terren të rrafshët dhe zë një sipërfaqe prej...
Pranë qytetit të Butrintit, ndërsa rruga të çon në skajin më jugor të Shqipërisë, në Konispol, vetëm pak metër larg detit, ndodhet një tjetër kala e njohur me emërtimin Kalaja e Ali Pashë Tepelenës, në Butrint.Kalaja e Ali Pashë...
Ismail Kadare lindi më 28 janar 1936 në Gjirokastër, ku përfundoi edhe arsimin e mesëm. Studimet e larta për letërsi i bëri në Universitetin e Tiranës dhe 2 vite në Institutin Gorki në Moskë. Punoi në gazetën Drita, drejtoi...
Ai që di më së shumti flet më së paku Burri është koka, kurse gruja është qafa. Dardha bien në dardhë. Dëgjo shtatë a tetë dhe përsëri bëj si di vetë. Flokë-gjatë, mendje-shkurtër. Fjalët janë gra, veprat burra. Gruaja...
Jetëshkrimi Timoleo Flloko ose Timo siç njihet nga publiku ka lindur në Pejë më 26 prill 1948, është një aktor shqiptar. Rjedh nga nje familje Gjirokastrite. Shkollën e mesme e mbaroi në Vlorë dhe Institutin e Lartë të Arteve në...
Muri i Portës ndodhet rreth 7 km në veri të qytetit të Durrësit, në vendin e quajtur Porto Romano. Ai shërbente dikur për të mbyllur rripin e ngushtë të tokës, ndërmjet detit dhe kënetës. Ndër të parët autorë që...
Gjuha shqipe sot flitet në Shqipëri dhe jashtë kufijve të saj në Kosovë, në territorin ndërmjet Shkupit, Gostivarit, Tetovës dhe Dibrës, në Preshevë, në Bujanovc dhe në Medvegjë, në Krajë, në Ulqin me rrethina deri në Tivar dhe në...
NJË VËSHTRIM MBI ORIGJINËN TONË TË HERSHME Qyteti antik Albanopolis ose Zgërdheshi i sotëm gjendet ndërmjet qytetit të Fushë - Krujës dhe atij të Krujës, vetëm 10 km larg Aeroportit “Nënë Tereza”. Megjithëse ende i pazbuluar dhe studjuar mirë, tani atje duken...
Gjuha shqipe bën pjesë në familjen e gjuhëve indoevropiane, ku futen gjuhët indoiranike, greqishtja, gjuhët romane, gjuhët sllave, gjuhët gjermane, etj. Ajo formon një degë të veçantë në këtë familje gjuhësore dhe nuk ka ndonjë lidhje prejardhjeje me asnjërën...
Gjergj Kastrioti, Heroi Kombëtar i Shqipërisë lindi në vitin 1405,  i përkiste familjes mbretërore të Kastriotëve. I ati ishte Gjon Kastrioti, udhëheqës i qyteteve më të mëdha të asaj kohe, Krujës dhe Mirditës dhe e jëma ishte Vojsava. U mor...