Ali Dino Bej është një nga karikaturistët më të famshëm në Greqi i fillim shekullit të XX. Ai lindi në Prevezë më 1890 në një familje shqiptare, e cila ishte e pasur dhe që i takonte rangut të lartë në Perandorinë Osmane. Gjyshi i tij ishte Abedin Dino Bej dhe kishte shërbyer në disa poste të larta në Perandorinë Osmane si nënprefekt i Prevezës dhe i Artës, ministër i jashtëm i Perandorisë, Vali i Ankarasë, i Mesdheu e plot detyra të larta politike. Abedin Dino ka dhënë edhe një kontribut të madh kombëtar. Ali Ekrem Dino shkollën e mesme e kreu në Stamboll, gjimnazin francez dhe më tej u diplomua në Universitetin e Sorbonës në Paris në degën për Shkencat Politike.

Në vitin 1915 Ali Dino Bej u zgjodh deputet i Qarkut të Prevezës në Kuvendin e Greqisë deri në vitin 1917. Më tej, konkuroi për deputet në vitin 1926 si i pavarur, por nuk fitoi. Edhe pse humbi disa herë Ali Dino nuk u ndal. Në vitin 1932 do të garonte për deputet sërish, por këtë herë me Partinë Agrare dhe Punëtore në zonën e Prevezës, ku nuk ia doli dot.

Ali Dino, Karikaturë viti 1917.

Bashkë me shqiptarë të tjerë të besimit ortodoks Ali Dino Bej me Karapanon, Kondulin, Palin, Sulitotin, e të tjerë themeluan më 1926, Lidhjen Greko-Shqiptare. Ishte anëtar themelues i “Lidhjes së Redaktorëve”, po ashtu edhe i “Lidhjes së Skicografëve”, në të cilën u bë edhe kryetar, gjithashtu edhe arkëtar i “Lidhjes së Shoqatave të Artit Figurativ” e drejtor i përgjithshëm financiar i “Streha e Letrave dhe Arteve”. Shumë prej karikaturave të tij u botuan në shtypin grek të kohës, u hapën ekspozita me karikatura me ngjyra. Më 1 nëntor 1938, nga një sëmundje e rëndë vdes në moshën 48 vjeçare politikani, karikaturisti dhe intelektuali i njohur nga Preveza e Çamërisë, Ali Dino.

Shkrimtari i njohur francez i viteve 1930, Pol Nor, do të shkruante për Ali Dino Beun: “Zemra nuk harron kurrë dhe në zemrën time, Ali Dino ka një vend të ngrohtë. Ky artist i madh dhe me një shpirt të ri, kishte një talent të pakufishëm. Ishte një karikaturist me një penë të lehtë që jetoi në gazetarinë athinase të humorit, të cilës i shërbeu për shumë kohë. Ali Dino jetoi në të njëjtën kohë në shoqërinë e mjeshtërve të tjerë të karikaturës si Spahis, Kostanaqis, Sofo, Mavriolakis, Nuar Geivelis; Bezos, Nomikos, Fokos Dhimitriadhis, Korojanaqis, e të tjerë, që i zbavisnin lexuesit tanë për të çliruar energjitë e tyre në një kohë që mjetet e tjera të humorit si radio, televizioni, nuk ekzistonin ende.”                                                                                              

Manos 1919

Do të kalonin shumë vite që figura e këtij artisti të vlerësohej lart në Greqi, kjo për faktin, sepse ai nuk ishte grek, por shqiptar i Çamërisë. Në vitin 1993, kur ishte kryetar bashkie Niko Januli, Bashkia e Prevezës dhe Biblioteka Publike e qytetit paraqitën një album për Ali Dinon, me titull: “Ali Dino beu, skicograf (1890-1938)”, me parathënie të shkruar nga Kosta Mitropullο, i cili përfshinte të gjitha veprat e koleksionit të bijës së vetme të tij, Saffet Maria Sofia Dino-Mavromati. Ai falënderonte zonjën Saffet Maria Sofia, duke thënë: “…nuk i detyrohemi vetëm ruajtjen e kësaj vepre, por edhe botimin e saj, pasi megjithëse kishin kaluar pothuajse 50 vjet, prevezasit nuk do ta kishin kujtuar, në qoftë se nuk do të ishte përherë e buzëqeshura dhe e armatosura me shumë këmbëngulje…”

Ali Dino, autoportret

Sido që të jetë figura e karikaturistit shqiptar nga Çamëria Ali Dino Beu mbetet e nderuar, sepse është themeluesi dhe numri një i karikaturistëve në Greqi.

Burimi:www.27.al – Arben Llalla / Përgatiti për ALVA – V. D.