Krijimtaria e “Mjeshtrit të madh” Gazmend (Nikolla) Leka në pikturë gjithmonë ka marrë vlerësimin e publikut dhe kritikës, dhe sot ai është një nga personalitet më të shquar të artit në vendin tonë. Piktori Gazmend Leka, me dekada pranë krijimtarisë artistike gjithmonë ka spikatur për veprat e tij, duke qenë shpeshherë dhe fitues i konkurseve të ndryshme të artit. Në pikturat e tij realiteti shqiptar, sipas tij, është atje në formën e një ditari, nuk shfaqet direkt, por aty mund të gjesh të gjitha shenjat, gjithë tensionin që ka Shqipëria.

 

Jetëshkrimi

 

11 tetor 1953 Lindi në Tiranë

1974-1978 Kreu studimet në “INSTITUTI I LARTË I ARTEVE“. Sot “UNIVERSITETI I ARTEVE“.

1977-1978 Realizon Dipllomën e I.L.A. Titulli “PIKTOR (GRAFIST)“.

                   Piktor pranë pallatit të kulturës “Margarita Tutulani“, Berat.

1979-1982 Piktor në grupin e projektimit dhe realizimit të interierit pranë muzeut “Gjergj Kastrioti – Skenderbeu”, Krujë.

1981-1991 Piktor, Regjisor, Udhëheqës artistik i Filmit Vizatimor pranë Kinostudios “Shqiperia e Re”. Realizuesi i tre filmave vizatimor.

1986-1988 Piktor, Projektues dhe realizues i interierit pranë muzeut “Enver Hoxha”.

                   Krijuesi i veprës monumentale “FLAMURI KOMBËTAR“.

1986-1988 Pedagog i jashtëm i vizatimit pranë Liceut Artistik “Jordan Misja“

1988-1991  Pedagog i jashtëm i vizatimit pranë Institutit të Lartë të Arteve (sot Akademia e Arteve)

Në vitin 1992 për nëntë muaj shkon për specializim nga Ministria e Kultures e Shqipërisë pranë Akademisë së Arteve të Bukura, Romë, Itali.

Nga viti 1991 e në vazhdim – Pedagog pranë “Akademisë së Arteve”. Pedagog i vizatimit, grafikës e më pas pedagog i lëndës “Piktura dhe Teoria e ngjyrës”.

Drejtues programi për vitin e parë ( Viti i bazave të përgjithshme).

Në vitin 2000 i jepet titulli “Profesor”.

 

ÇMIMET

 

1982 Urdhëri “Naim Frashëri”, Klasi i III, Tiranë, Shqipëri.

1983 Çmimi i parë, “Festivali i pestë i Filmit të Animuar”, Tiranë, Shqipëri.

1983 Çmimi “Dea Fortunata“, Festivali Ndërkombëtar i Filmit të Animuar, Napoli, Itali.

1984 Çmimi i Republikës, Klasi i III, Tiranë, Shqipëri.

1985 Çmimi i Parë, “Festivali i gjashtë i Filmit të Animuar”, Tiranë, Shqipëri.

1986 Çmimi “Odise Paskali”, për veprën më të mirë të vitit, Tiranë, Shqipëri.

1987 Çmimi i Parë kombëtar për grafikë, Konkurs Kombëtar, Tiranë, Shqipëri.

1988 Urdhëri “Naim Frashëri”, Klasi i I, Tiranë, Shqipëri.

1994 Çmimi i dytë “Onufri”, Konkurs Kombëtar, G.K.A. Tiranë, Shqipëri.

1995 Çmimi i dytë “Onufri”, Konkurs Kombëtar, G.K.A. Tiranë, Shqipëri.

1999 Çmimi i dytë për Filmin e Animuar (Panorama e Filmit), Tiranë, Shqipëri.

2005 Çmimi i vitit “Piktori i Vitit”, Revista KULT 2005, Tiranë, Shqipëri.

2011 Çmimi i parë kombëtar “Onufri“, Konkurs Kombëtar, G.K.A. Tiranë, Shqipëri.

2015 Çmimi i vitit “Piktori i Vitit”, Revista KULT 2015. Tirane, Shqipëri.

2016 Titulli “ MJESHTËR I MADH” akorduar nga Presidenti i Republikës

 

Eksperienca Artistike

 

 “Akademia e Arteve të Bukura” Romë, Itali,  9 muaj  (Me financimin e Ministrisë së Jashtme Italiane).

 “Shkolla e Arteve të Bukura”, Laussane, Zvicër, 1muaj (Me financimin e shkollës zvicerane) 

 

Aktivitete Artistike

 

1980 Ekspozita Kombëtare e Pllakatit,Tiranë, Shqipëri.

1981 Realizohet filmi vizatimor “Veth ne vesh”, Piktori i filmit.

1982 Realizon Filmin  e Animuar “Dy Gosti“, Regjisori dhe piktor i filmit. Tiranë, Shqipëri

1983 “Festivali i pestë i Filmit Vizatimor”, Tiranë, Shqipëri.

1983 “Festivali Ndërkombëtar i Filmit Vizatimor”, Napoli, Itali.

1985 Realizon Filmin  e Animuar “Plumb Ballit“, Regjisor dhe piktor i filmit, Tiranë, Shqipëri.

1986 “Festivali i gjashtë i Filmit Vizatimor”, Tiranë, Shqipëri.

1987 Realizon veprën monumentale “Flamuri“, Tiranë, Shqipëri.

1987 Ekpozitë mbi Ilustrimin, “Qendra Pompidu”, Paris, Francë.

1987 Vepra Monumentale “Flamuri”, Muzeu “Enver Hoxha”, Tiranë, Shqipëri.

1987 Ekspozitë Kolektive, Salla e Ekspozitave, “Pallati i Kulturës”, Tiranë, Shqipëri.

Prezantohet  “CIKLI I KRESHNIKËVE“.  

1988 Ekpozitë Kombëtare, “Galeria Kombëtare e Arteve”, Tiranë, Shqipëri.

1990 Bienale Pikture, Ankara, Turqi.

1991 Aktiviteti “Arti Shqiptar”, Ankara, Turqi.

1992 Ekspozitë Kolektive, “Galeria Kombëtare e Arteve”, Tiranë, Shqipëri.

1992 Ekspozitë Personale, “Galeria Kombëtare e Arteve”, Tiranë, Shqipëri.

1993 Ekspozitë Kolektive, “Galeria Kombëtare e Arteve”, Tiranë, Shqipëri.

1993 Ekspozitë Kolektive, “Galeria Ti & Gi”, Tiranë, Shqipëri.

1993 Ekspozitë Kolektive, “James Gat”, New York, U.S.A.. 

1993 Ekspozitë Kolektive, “Corner Club”, New York, U.S.A..

1993 Ekspozitë Kolektive, New York, U.S.A..

1993 Ekspozitë/Konkurs, “ONUFRI”, “Galeria Kombëtare e Arteve”, Tiranë, Shqipëri. 

1994 Ekspozitë Kolektive, “Galeria Ti & Gi”, Tiranë, Shqipëri.

1994 Ekspozitë Kolektive, Lion, Francë.

1995 Ekspozitë/Konkurs, “ONUFRI”, “Galeria Kombëtare e Arteve”, Tiranë, Shqipëri.  

1994 Ekspozitë Kolektive, ‘Galeria Ti & Gi”, Tiranë, Shqipëri.

1994 Ekspozitë Kolektive, Pogradec, Shqipëri.

1994 Ekspozitë Kolektive, Pogradec, Shqipëri.

1994 Ekspozitë Kolektive, Zvicër. 

1995 Ekspozitë Kolektive, Tirane, Shqipëri.

1995 Ekspozitë Kolektive, “Galeria Kombëtare e Arteve, Tirane, Shqipëri.

1995 Ekspozitë Kolektive, Boston, U.S,A..

1995 Ekspozitë Kolektive, New York, U.S,A..

1995 Ekspozitë /Konkurs, “ONUFRI”, “Galeria Kombëtare e Arteve”, Tiranë, Shqipëri.

1996 Ekspozitë Kolektive, Grenoble, Francë.

1996 Ekspozitë Kolektive, Chamberry, Francë.

1996 Ekspozitë Kolektive, Aix les Bains, Francë.

1996 Ekspozitë Kolektive, Belley, Francë.

1997 Ekspozitë Kolektive, Tiranë, Shqipëri.

1997 Ekspozit Kolektive, “Galeria Kombëtare e Arteve”, Tiranë, Shqipëri.

1998 Ekspozitë personale, “Galeria Kombëtare e Arteve”, Tiranë, Shqipëri.

1998 Ekspozitë Kolektive, “Galeria XXI”, Tiranë, Shqipëri.

1998 Ekspozitë Kolektive, “Galeria XXI”, Tiranë, Shqipëri.

1998 Ekspozitë Kolektive, “Galeria XXI”, Tiranë, Shqipëri.

1998 Ekspozitë Kolektive, “Edward Lir”, Berat, Shqipëri.

1998 Ekspozitë Kolektive, “Koleksioni privat Deda”, Galeria Kombetare e Arteve,Tirane, Shqiperi.

1999 Ekspozitë “Flash”, “Galeria Kombëtare e Arteve”, Tiranë, Shqipëri.

1999 Ekspozitë personale, “NOSTRADAMUS”, Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë, Shqipëri.

1999 Ekspozitë Kolektive ne Ambasaden Amerikane, Tiranë, Shqipëri.

1999 Ekspozitë Kolektive “Mediterraneo” Bari, Itali.

1999 Ekspozitë Kolektive “Kosova” ,Galeria XXI, Tiranë, Shqipëri.

1999 Ekspozitë Kolektive, Paris, France.

“Dasma e Hysen Kraposhnikut”

1999 Ekspozitë Kolektive, Qendra Italiane, Tiranë, Shqipëri.

1999 Ekspozitë Nderkombetare “ONUFRI”, Tiranë, Shqipëri.

1999 Ekspozitë Kolektive, Berat, Shqipëri.

2000 Ekspozitë Kolektive, “Galeria XXI”, Tiranë, Shqipëri.

2000 Ekspozitë Kolektive, “Galeria XXI”, Tiranë, Shqipëri.

2000 Ekspozitë Personale, “Galeria XXI”, Tiranë, Shqipëri.

2000 Ekspozitë Kolektive, “Galeria XXI”, Tiranë, Shqipëri.

2000 Ekspozitë Kolektive, Paris, Francë.

2000 Ekspozitë personale, “Galeria XXI”, Tiranë, Shqipëri.

2000 Ekspozitë Kolektive, “Galeria XXI”, Tiranë, Shqipëri.

2001 Ekspozitë Kolektive, “Galeria Sasetti”, Milano, Itali.

2001 Ekspozitë/Ankand, Tiranë, Shqipëri.

2001 Ekspozitë Kolektive, “Strukturë”, Tiranë, Shqipëri.

2001 Ekspozitë Kolektive, Galeria XXI, Tiranë, Shqipëri.

2002 Ekspozitë personale, Kafe – Artist “Quo Vadis”, Tiranë, Shqipëri

2002 Ekspozitë personale, Kafe – Artist “Quo Vadis”, Tiranë, Shqipëri

2002 Ekspozitë personale, Business Center “Torre Drini”, Tiranë, Shqipëri.

2002 Ekspozite Kolektive, “Galeria XXI”, Tiranë, Shqipëri.

2002 Ekspozitë -Ankand, Hotel “Rogner”, Tiranë, Shqipëri.

2003 Ekspozitë Kolektive, “Galeria e Vogël”, Tiranë, Shqipëri.

2003 Ekspozitë Kolektive, “Galeria Zenit”, Tiranë, Shqipëri.

2003 Ekspozitë Kolektive, “Fiera Arte”, Padova, Itali.

2004 Ekspozitë personale “DITARI I ALKIMISTIT‘’, Galeria “Didart”, Tiranë, Shqipëri.

2004 Ekspozitë Kolektive, “Galeria Zenit”, Tiranë, Shqipëri.

2004 Ekspozitë Kolektive, “Galeria e Vogel”, Tiranë, Shqipëri.

2004 Ekspozitë me dy autore, “Galeria DIDART”, Tiranë, Shqipëri.

2004 Panair arti, “Montichiari, Brescia, Itali

2004 Ekspozitë Kolektive, “Galeria Zenit”, Tiranë, Shqipëri.

2004 Ekspozitë Kolektive, “Zero Gallery”, Tiranë, Shqipëri.

2004 Ekspozitë Kolektive, “Zero Gallery”, Tiranë, Shqipëri.

2004 Ekspozitë Kolektive, “Galeria Zenit”, Tiranë, Shqipëri.

2004 Ekspozitë Kolektive, “Zero Gallery”, Tiranë, Shqipëri.

2005 Ekspozita e artit modern, BIENALE “COSMOPOLIS”, Selanik, Greqi.

2005 Ekspozitë Kolektive,”Galeria Jozef”, Durrës, Shqipëri.

2005 Ekspozitë Kolektive, “Galeria Zero”, Tiranë, Shqipëri.

2005 Ekspozitë Kolektive, “Galeria e Vogël”, Tiranë, Shqipëri.

2005 Ekspozitë Kolektive,”Vjeshte 2005”,Galeria XXI,Tiranë, Shqipëri.

2005 Ekspozita ndërkombëtare,”Good morning Ballkan”, Galeria Kombëtare e  Arteve, Tiranë, Shqipëri.

2005 Ekspozita kolektive Galeria “Zenit”, Tiranë, Shqipëri.

2005 Ekspozita “ONUFRI“ Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë, Shqipëri.

2006 Ekspozita kolektive, ”Galeria XXI” Tiranë, Shqipëri.

2006 Ekspozita ndërkombëtare “Good morning Ballkan” Prishtinë, Kosovë.

2006 Ekspozita “Prezent”, Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë, Shqipëri.

2006 Ekspozita kolektive, ATHINË, GREQI.

2006 EXO-ARTE e pikturës shqiptare, ”Qendra e kulturës”, Tiranë, Shqipëri.

2006 EXPO. FONDI I G.K.A.”Vlera të një historie të përbashkët“, Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë, Shqipëri.

2006 “Ditët e ARTIT”, Apolloni, Shqipëri.

2006 Ekspozitë kolektive “GALERIA E VOGËL“, Tiranë, Shqipëri.

2006 Ekspozitë kolektive “4 Piktorë bashkëkohore”,G.K.A, Tiranë, Shqipëri.

2006 Brescia,14-Mostra Mercato Nazionala di Arte Contemporanea, Montichiari, Itali

2007 Ekspozita kombëtare “PORTRETI“ Galeria Kombëtare e Arteve, Shqipëri.

2007 Ekspozita  “PORTRETI“, Galeria Kombëtare Pekín, Kinë.

2007 Ekspozitë kolektive, Galeria Private, Shkodër, Shqipëri.

2007 Ekspozitë kolektive “Nënë Tereza“  Galeria Kombetare e Arteve,Tiranë, Shqipëri.

2007 Ekspozitë kolektive, Galeri KLEDIO, Tiranë, Shqipëri.

2009 Ekspozitë kolektive “Java e kulturës Shqiptare”, Dusseldorf, Gjermani.

2009 Realizon vepra për koleksionin e komp.“EKOLOG”, Dusseldorf, Gjermani.

2009 Ekspozita kombëtare “ONUFRI“ Galeria Kombëtare, Tiranë, Shqipëri.

2010 Festivali ndërkombëtar i filmit “AniFestRozafa”, Shkodër, Shqipëri.

2010 Ekspozitë kolektive, Shkodër, Shqipëri.

2010 Ekspozitë kolektive “KOPËSHTI I ËNDRAVE“, Bydgoszcz, Poloni

2010 Ekspozita “QYTETI I ARTIT“ Galeria e Akademisë së Arteve, Shqipëri.

2010 Ekspozita “FJALA”, Galeria e Akademisë së Arteve, Shqipëri.

2010 Ekspozita “ONUFRI“ Galeria Kombetare e Arteve, Shqipëri.

2010 Ekspozita “NËNTORI 13“, Muzeu Kombëtar. Tiranë, Shqipëri.     

2011 Ekspozitë personale “Black Box – Kutia e Zezë e Qenies”, Galeri “Zeta”, Tiranë, Shqipëri.

2011 Ekspozitë personale Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë, Shqipëri.

2011 Ekspozita personale “BLACK BOX”- KUTIA E ZEZË E QENIES, Galeri Zeta, Tiranë, Shqipëri.

2011 Ekspozitë personale, Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë, Shqipëri.

2011 Ekspozita “FJALA“. SH.B.A.

2011 Ekspozita “NËNTORI“ Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë, Shqipëri.

2011 Ekspozita kolektive ‘’6 në 1‘’, Tiranë, Shqipëri.

2012 Ekspozita “DITË DIMRI NË POGRADEC“ Pogradec.

2012 Ekspozita “DITA E PAVARËSISE TË GREQISË“ Tiranë, Shqipëri.

2012 Ekspozita “100 vjet shtet shqiptar“, Elbasan

2012 Ekspozita e stafit akademik “UDHET 2“ .Galeria FAP, Tiranë, Shqipëri.

2013 Ekspozita “NENTORI” Muzeu Historik Kombetar. Tiranë, Shqipëri.

2013 Ekspozita e stafit akademik ’’ UDHET 3 ’’ .Galeria FAB. Tiranë, Shqipëri.

2014 Ekspozita personale ’’ IKARUS ’’.Galeri ZETA, Tiranë, Shqipëri.

2014 Ekspozita ’’GAZMEND LEKA, ALEKSANDER FILIPI, BESIM TULA’’ Galeria F.A.B. Universiteti i arteve, Tiranë, Shqipëri.

2014 Ekspozita personale ’’ SYMBOLON ’’ Galeria Kombetare e Arteve, Tiranë, Shqipëri.

2014 Ekspozita “NENTORI 17“ F.A.B. Universiteti i Arteve, Tiranë, Shqipëri.

2014 Ekspozita “POWER OF RED“ GALERIA KALO, Tiranë, Shqipëri.

2014 Ekspozita “UDHËT 4 “ F.A.B. Universiteti i arteve, Tiranë, Shqipëri.

2014 Ekspozita “70 VJET ÇLIRIM“ Galeria Arteve Fier, Shqipëri.

2014 Ekspozita “KËNDVËSHTRIME“ Holli i Kryeministrisë, Tiranë, Shqipëri.

2015 Ekspozita e 5 piktorëve “Muzeu i artit modern“, Kuvajt.

2015 Ekspozita “TRANSPARENCË“ Galeri KALO, Tiranë, Shqipëri.

2015 Ekspozita “NËNTORI 18 “ Galeri FAB, Tiranë, Shqipëri

2015 Ekspozita “GRAFIKA“ Galeri Fier, Shqipëri.

2015 Ekspozita kolektive “VILSON KILICA“ Galeri Vilson Kilica, Fier, Shqipëri

2015 Ekspozita personale “MOLLA“ Galeri FAB, Tiranë, Shqipëri

2016 Ekspozita kolektive, Galeri “ KUÇANA“, Tiranë, Shqipëri

2016 Ekspozita kolektive e Galerisë KALO në galeri KULT, Lubiane, Kroaci.

2016 Ekspozita “DITË VERE” Galeri Qaja, Elbasan, Shqipëri.

2016 Ekspozita kolektive, Galeri KALO, Tiranë, Shqipëri

2016 Ekspozita “NËNTORI 19“ Galeri FAB, Tiranë, Shqipëri

2016 Ekspozita personale GAZMEND LEKA, galería CAPITAN, Bashkija 5, Paris.

2016 Ekspozita personale “NATURA MORTA“, Galeria FAB. Tirane.

2016 Ekspozita kombetare “ VILSON KILICA” Galeria e qytetit, Fier, Shqipëri.

2017 Ekspozita personale “TASO” Galeria FAB, Tiranë, Shqipëri

2017 Ekspozita “NËNTORI 20” Muzeu Kombëtar, Tiranë, Shqipëri.

 

Mbi 400 vepra janë shpërndarë në koleksione private në Shqipëri, Amerikë, Francë, Zvicër, Itali, Turqi, Rusi, Gjermani, Hollandë, Spanjë, Kanada, Japoni. 

Ka realizuar vepra për koleksionin e kompanisë, “Ekolog”, Dusseldorf, Gjermani.

Ka realizuar kopertina dhe Ilustrime mbi librat e autorëve të njohur shqiptarë: Ismail Kadare, Mitrush Kuteli, Dritëro Agolli etj.

38 vepra në pikturë dhe grafikë janë pjesë e koleksionit të “Galerisë Kombëtare të Arteve”, Tiranë – Shqipëri. 

Dashamirësit mund të komunikojnë me mjeshtrin në adresën www.gazmend-leka.com, gazmendleka@yahoo.it.

Burimi:http://www.gazmend-leka.com / Përshtati për ALVA – M. P.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu