Këshilla nga shefi i kuzhinës Përparim Babalija

0
1192

Kam shumë mesazhe që më shkruajnë në lidhje si të arrijmë te bëhemi  Shef Kuzhine dhe pse jo Shef Ekzekutiv. Vendosa që të pergjigjem me një status në rrjetin social Facebook shkruan shefi i kuzhinës Përparim Babalija. Këshillat e tij janë si më poshtë:
Hapi i parë
Drejt bërjes (Chef) është njohja e gjithçkaje që përfshin puna në kuzhinë, në mënyrë që të filloni zhvillimin e aftësive përbrenda logjistikës gjithëpërfshirjes në kuzhinë dhe gatimeve që do t’ju duhen për të patur sukses.
Hapi i dytë
Por kjo nuk do të thotë që jeni gati të jeni një kuzhinier akoma. Do t’ju duhet të zhvilloni aftësitë tuaja të kuzhinës dhe gatimit. Kjo përfshin aftësinë për të copëtuar, prerë, pjekur, pjekur në skarë, për të zgjedhur përbërësit e duhur dhe për të prekur kur bëhet fjalë për të përdorur vetëm sasinë e duhur të nxehtësisë. Dhe kjo nuk është e gjitha.
Ju gjithashtu do të duhet të kuptoni madhësinë e pjesëve, pasta, prezantimin, hartimin e recetave dhe modelin e menusë. Ju nuk mund të drejtoni me sukses një kuzhinë nëse nuk e dini se çfarë do të thotë “mise en place”.
Drejtimi i një kuzhine të suksesshme kërkon shumë aftësi – atëherë do të duhet të dini se si funksionon pjesa e përparme e shtëpisë. Në fund të ditës, të jesh kuzhinier ka të bëjë me dy gjëra: ushqim dhe fitim. Detyra juaj do të jetë përdorimi i ushqimit për t’u siguruar që restoranti apo kompania juaj bën fitime. Kjo do të thotë se do të keni nevojë për mendjemprehtësi dhe ndjesi biznesi në mënyrë që të keni sukses.
Ju do të duhet të kuptoni se si të menaxhoni kostot, të ofroni shërbime të jashtëzakonshme për klientët, të punësoni punonjësit e duhur për punët e duhura, të mbani gjurmët e inventarit, t’i përmbaheni rregullave të sigurisë dhe shëndetit, të blini pajisje dhe produkte, të menaxhoni kuzhinën dhe të punoni me të tjerët anëtarët e ekipit menaxhues për tu siguruar që operacioni po zhvillohet normalisht.
Mjafton të bësh kokën të rrotullohet, përveç nëse ke përvojë praktike në këtë botë reale.
Siç mund ta shihni, të jesh Chef kërkon shumë aftësi dhe njohuri. Duhet punë e madhe, dashuri përkushtim dhe një angazhim i palëkundur për të zotëruar zanatin tënd. Regjistrimi në shkollën e kuzhinës është një nga mënyrat më të mira për të mësuar ato gjërat bazike që ju duhet të dini.
Pa e zgjatur më shumë këshillat e tij janë:
1. Nuk mund të behesh (CHEF) pasi të mbaron shkollën.
2. Harrojeni që për 6 javë mund të bëhesh. (EXECUTIVE CHEF)
Me respekt
Përparim Babalija
23. 02. 2021
Prishtinë – Republika e Kosovës