Z. Naim Dedushaj PhD, Drejtor ne investimet e Diaspores, Ministria e Diasporës Republika e Kosovës.

Naim Dedushaj, përfundoi studimet e tij të doktoraturës në Universitetin e Tiranës më 16 dhjetor 2013 kur ai mbrojti tezën e doktoraturës “Diaspora shqiptare dhe rrugëtimi i saj ndër vite” (in engl. The Road of the Albanian Diaspora around the world).

Z. Dedushaj ka magjistruar në fushën e Diplomacisë Bashkëkohore (Maltë / Gjenevë). Që prej 25 vjet ai ka punuar për diasporën shqiptare. Për 10 vjet, në vitet 1990, ai kryesoi Zyrën në Shtetet e Bashkuara (Nju Jork) që përfaqësonte Kosovën dhe Presidentin Rugova. Puna e kësaj çështje e Ambasadës së Kosovës përbëhej nga organizimi i diasporës shqiptare të Kosovës për të mbështetur strukturat shtetërore në Kosovë, për  të mbledhur donacione dhe mbështetje tjetër si dhe lobimin dhe informimin e zyrtarëve amerikanë (Shtëpisë së Bardhë, Kongresi, etj) për të mbështetur shtetin e Kosovës.

Z. Dedushaj ka dy nënshtetësi, të Kosovës dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Pas luftës në vitin 1999 ai u kthye në Kosovë për rindërtimin e vendit. Ai u emërua për të krijuar Ministrinë e Punëve të Brendshme dhe ka shërbyer si Sekretar i Përhershëm i kësaj ministrie. Më vonë ai u bë shef i Zyrës për Çështje Jorezidente.

Ai ishte në rolin vendimtar kur Ministria e Diasporës u krijua. Për shkak të punës së tij të palodhshme me çështjet e diasporës Z. Dedushaj ka marrë pjesë në konferenca të panumërta ndërkombëtare në të gjithë botën.

Ai ka botuar gjithashtu gjerësisht, incl.:

  • “Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe fati i Kosovës”, Prishtinë 2006; 
  • “Sfidat dhe mundësitë e migrimit shqiptar të Kosovës;
  • “Fokus të veçantë në angazhimin e diasporës kosovare në procesin e zhvillimit të Kosovës” në DER DONAURAUM Zeitschrift des Institutet für den Donauraum und gjermanishtfolëse, nr. 3/2008, f. 223-233.

Ai është themeluesi i “Rrjetit të Bizneseve të Diasporës Shqiptare”. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne krenohemi që ndodhen me mijra histori suksesi të shqiptarëve anë e mbanë botës. Ne krenohemi me këta njerëz që kanë lëvizur malet, kanë zhvendosur oqeane vetëm për të qenë në shërbim të vendit të tyre.

Burimi:https://iampowerblog.wordpress.com/2015/09/04/seminari-i-rradhes-ne-iam-power-lidershipi-dhe-fuqia/ Përshtati për ALVA – M. P.