Botime & Autorë

Tablo e piktorit Gjergj Trifoni nga Berati, ku pasqyron Skënderbeun me sfond lagjen Mangalem në Berat. Piktura është punuar në bojra vaji dhe ka përmasat 55×38 cm. Sipas studiuesit Myslym Hotova, kjo tablo ishte në pronësi të familjes së...
Quhet Astrit Leka, gjatë luftës pseudonimi i tij ka qenë “Alariku”, është mbi 90 vjeç, i përket brezit të paraluftës, të luftës, të komunizmit dhe postkomunizmit. ka hyrë në lëvizjen nacional çlirimtare shumë i ri, pasi braktisi studimet e...
Si rrallëkush Bujari ka brenda vetes një sërë dhuntish, karikaturist, dramaturg, skenograf, skenarits, regjisor filmi artistik, regjisor i filmit vizatimor, regjisor teatri, aktor,  prezantues, analist, pedagog, etj. Sot ai është një nga intelektualët e kompletuar që i gjen rrallë...
  Z. Naim Dedushaj PhD, Drejtor ne investimet e Diaspores, Ministria e Diasporës Republika e Kosovës. Naim Dedushaj, përfundoi studimet e tij të doktoraturës në Universitetin e Tiranës më 16 dhjetor 2013 kur ai mbrojti tezën e doktoraturës "Diaspora shqiptare dhe rrugëtimi i...
Arlinda Çausholli është gazetare, publiciste dhe eksperte e njohur komunikimi, me një përvojë 20-vjeçare. Karrierën e saj e filloi në gazetari në vitin 1993 me "Gazetën Shqiptare" dhe më pas me agjensinë amerikane të lajmeve, "Associated Press", në periudhën...
"Zgjuarësia është një dritë hyjnore, ndriçimi i së cilës ndrit jo vetëm sipërfaqen e sendeve, por edhe brendinë e tyre." "Fjalët e keqëdashësit jane si qymyri, që edhe po s’te dogjën, të nxijnë." "Njerëzit ndryshojnë nga njëri-tjetri nga koka, jo nga këmbët." "Më...
Emri origjinal i tij është Xhorxh ose Gjergj Kastrioti. Është i biri i Jan (Gjon) Kastriotit i cili, në kohën e pushtimeve osmane në Rumeli, ishte princ në krahinën e Krujës, d.m.th. të Akça Hisarit në Shqipëri. Ka lindur më 1404,...
Dijetari i madh dhe ideologu i shquar i Lëvizjes Kombëtare Shqiptare, Sami Frashëri, u lind në fshatin Frashër të Shqipërisë në qershor të vitit 1850. Mësimet e para Samiu i nxuri në Frashër. Në moshën nëntëvjeçare i vdiq i...
Ndre Mjeda pjesë nga vjersha “Gjuha Shqype”. Kjo vjershë i kushtohet albanologut të shquar Gustav Meyer-it (1850-1900), autor i shumë studimeve për gjuhën shqipe dhe me të cilin Mjeda mbante letërkëmbim.Vjersha u shkrua në Krakov, Poloni në dhjetor 1892. Përmbi...
Jakov Milaj lindi në 25 mars 1911, në Fier. Gjimnazin e kreu fillimisht në Berat dhe më pas në Shkodër. Qysh në bangat e shkollës së mesme u angazhua me lëvizjen kulturore si kryetar i shoqatës “Besa Shqiptare”. Së...