Ai që di më së shumti flet më së paku

 • Burri është koka, kurse gruja është qafa.
 • Dardha bien në dardhë.
 • Dëgjo shtatë a tetë dhe përsëri bëj si di vetë.
 • Flokë-gjatë, mendje-shkurtër.
 • Fjalët janë gra, veprat burra.
 • Gruaja fut shejtanin në shishe.
 • Gjuha vete ku dhemb dhëmbi. (Populli)
 • Qingji urtë, pi dy nana. (Populli)
 • Një budalla hedh një gur në lum dhe 100 të mençur lodhen për ta nxjerr! (Populli)
 • Më mire syri sesa nami ! (Populli)
 • Mos u mbaj se je, mos u mbaj se ke; kur të vesh matanë , veç dy metra dhe! (Populli )
 • Zot rujna prej miqve se prej armiqve ruhem vete! (Populli)
 • Ç’të mjellësh do korrësh! (Populli)
 • Qentë le të lehin, karvani të ecë përpara! (Populli)
 • Trimi i fortë, me miq shumë! (Populli)
 • Fshati që duket s’ka nevojë për kallauz ! (Populli)
 • Dielli duket që në mëngjes! (Populli)
 • Kush s’ka kokë, ka këmbë! (Populli)
 • Shtri këmbët sa ke jorganin! (Populli )
 • Ujku qimen e ndërron por zakonin s’e harron ! (Populli )
 • Budallait hapi rrugë! (Populli)
 • Bjeri pragut, të marri vesh penxherja!
 • Gjithe gishtat dhembin njësoj.
 • I zoti e nxjerr gomarin nga balta.
 • Jeto sikur do vdesësh nesër, dhe mëso sikur do jetosh gjithmonë.
 • Kali i botës të le në udhë (rrugë).
 • Më mirë një luan në krye të gomerëve, se sa një gomar në krye te luanëve.
 • Dashuria që ushqehet me dhurata ka gjithmonë uri.
 • Krenaria është një hap para rënies.
 • Tërë derrat një feçkë kanë.
 • Nuk ka pyll pa derra.
 • “E sotmja është Histori, e nesërmja Misteri”.
 • “Bisnesi i të tjereve, nuk është i juaji”.
 • “Nuk mund të përgatitësh nje omletë, pa thyer vezët”.
 • “Shpreso për të mirën, pregatitu për të keqen”.
 • “Fati nuk troket dy here në një vend”.
 • “Gojën mbylle, sytë mbaj hapur”.
 • “Gjërat që nuk i dini, rri pa frik se nuk mund tu vrasin”.
 • “Kurrë mos e vlerso njeriu nga pamja e jashtme”.
 • “Buzëqeshja është ilaqi më i mirë”.
 • “Më lehtë është me mbledhë një thes pleshta se ti bashkosh dy shqiptar” (Gjergj Fishta)
 • “Shqiptarët tregojnë ç’farë s’duhet,e fshehin atë ç’fare di e tërë bota”.
 • Kur s´ke kokë, ke këmbë.
 • Koka bën koka pëson.
 • Kush të do të shan.
 • Kush lyp shum, e humb dhe atë që ka.
 • Mat shtat herë, e pri një herë.
 • Më thuaj ç’shokë ke, të të them se cili je.
 • Me një lule …, s´vjen behari.
 • Mendje e shëndoshë në trup të shëndoshë.
 • Mendje e madhe, e keqja e të zotit.
 • “Bëj siç them unë, dhe jo siç bëj unë”.
 • “Shtriji këmbët sa ke jorganin”.
 • “Po e mendove rrugën të shkurt, dije që ajo do të të dal më e gjatë”.
 • “Bëje hapin po mos kthe kokën pas”.
 • “Sinqeriteti është vyrtyti i budallejve”.
 • “Pa e provuar gjellën mos thuaj që është e mirë”.
 • “Mendo 100 herë dhe fol 1 herë”.
 • Ha nje lugë çorbë të prishur dikur, e vjell gjithë jetës.
 • Ç’ta bën fëmija, s’ta bën as perëndia.
 • Gjuha kockë s’është e kocka thyen.
 • Nuk mbahet shtëpia me miell hua.
 • I zoti e di ku i pikon çatia.
 • Kur bie errësira, të gjitha macet duken të mira.
 • Qeni që leh, nuk kafshon.
 • Ku ka tym, s’është pa gjë.
 • Kush s’punon, dheut i rëndon.
 • T’i varesh ujkut mëlçitë e qengjit në qafë.
 • Ç’ka barku, nxjerr bardhaku.
 • Uthulla e fortë, thyen enën e vet.
 • Larush për përjashta, kazi për mrena.
 • Kush fmi se nigjon nanën, del n’rrug e then kamën.
 • Goja llap e shpina dap.
 • Mos t’foli goja para men’jes.
 • Uji s’fle, hasmi fle.
 • Guna e tjetrit, të mban valë.
 • Punën e sotme, lëre më mirë për nesër.
 • Gjella me kripë e kripa me grusht.
 • Kush të shan edhe të zhdëp në dru.
 • Po lehen qentë, nuk ecën dot karvani përpara.

Burimi:Forumishqiptar – Fjalë të urta nga Elbasani / Punoi për ALVA – Vilma Dibra