Personalitete Shqiptare

Për herë të parë në historinë e Eurovisionit dhe si asnjëherë më parë tre shqiptarë janë finalistë të këtij edicioni "Eurovision 2018", që mbahet në Lisbonë të Portugalisë. Përfaqësuesi i “Shqipërisë” në “Eurovision” ylli i muzikës shqiptare Eugent Bushpepa me...
Zhytja – kjo ndjenjë drithëruese e përshkon tej për tej në çdo çast të jetës, është pasioni i madh shpirtëror i tij. Rekreacioni, i cili lidhë bashkimin e gëzimit dhe njëkohësisht hidhërimin, por duke përjetuar edhe mrekullitë që mban...
Presidenti i Republikës, i akordoi dt. 27/12/2016, nr. dekreti 9916 zotit Gazmend Leka Titullin “Mjeshtër i madh” me motivacionin: “Për figurën e tij të rrallë, si një ndër artistët më të veçantë të artit pamor shqiptar, i shquar për larminë e zhanreve...
Karl Gurakuqi lindi në Shkodër më 24 mars 1895 dhe u nda nga jeta në Bressanone 6 dhjetor 1971, në Itali, si nënshtetas shqiptar. Gjithë jetën me dokumente emigranti politik. Si pjesa më e mirë e atdhetarëve, që ikën...
Tinka Kurti u lind më 17 dhjetor 1932 në Sarajevë, Bosnjë Hercegovinë, nga një baba shqiptar dhe një nënë hungareze. Është më e madhja nga katër fëmijët. Familja e saj u shpërngul në Shkodër kur ajo ishte në moshë...
Dijetari i madh dhe ideologu i shquar i Lëvizjes Kombëtare Shqiptare, Sami Frashëri, u lind në fshatin Frashër të Shqipërisë në qershor të vitit 1850. Mësimet e para Samiu i nxuri në Frashër. Në moshën nëntëvjeçare i vdiq i...
Xhon Athanas lindi në Brokton, Massachusetts, me 4 nëntor 1925. Prindërit e tij emigruan në Amerikë rreth viteve 1915. Si shumë emigrantë të tjerë të asaj kohe, ata punuan disa vjet rrjesht në shtetin Massachusset (ku edhe jetuan) duke...
Çerçiz Topulli lindi në Gjirokastër më 20 shtator 1880, një prej 13 fëmijëve të Agush dhe Haso Topullit. Pas shkollës fillore, shkon në Janinë, në shkollën turke. Në prill të 1907 komandoi çetën e armatosur që vepronte në Shqipërinë e Jugut, e sidomos...