Personalitete të Shquara

Anjezë Gonxhe Bojaxhiu e njohur si "Nënë Tereza" lindi në Shkup më 26 gusht të vitit 1910 dhe u largua nga jeta më 5 shtator 1997 në Kalkuta, (Indi), ishte humaniste e njohur shqiptare, fituese e çmimit "Nobel për...
Robert Shvarci lindi në Sarajevë, më 10 dhjetor 1932, nga një baba hebre nga Austria dhe nënën nga Elbasani, por ai dashuronte dhe lëvronte në mënyrë të përsosur gjuhën shqipe, që nisi ta mësonte në moshën gjashtëvjeçare. Shvarci përktheu disa nga veprat më të...
Prof. Dr. Përparim Kabo ka lindur në Tiranë më 23 gusht 1954. Kryen studimet e larta në Universitetin e Tiranës në degën e filozofisë të cilat i përfundon me rezultate shumë të larta në vitin 1977. Për më shumë se...
Gjithkush që rreket të vizualizojë profilin artistik, njerëzor dhe anatomik të Marie Logorecit, kësaj gruaje të pashoqe, do ta kishte sa të vështirë aq dhe të pamundur. Një jetë e artit të saj skenik, një dehje e pambarimtë e...
Pashk Përvathi ka lindur në Manati të Lezhës, me 27 Shkurt te vitit 1958. Që në fëmijëri ushqen pasion për pikturën. Në moshën 21-vjeçare paraqitet për herë të parë në Ekspoziten Kombëtare në vitin 1979 me peizazhin "Vjeshtë në Manati" përkrah...
Tituj të veprave  1939 Seç më thotë nëna plakë 1944 Rreth vatrës  1945 Sa u tund jeta   2009 Vepra vëllimi i parë                      
Musine (Muhsine) Kokalari lindi më 10 shkurt të vitit 1917, në Adanë, të Turqisë. Në vitin 1921, familja e saj kthehet në Shqipëri dhe vendoset në Gjirokastër, ku Musineja kreu shkollën fillore. Nëntë vjet më vonë, familja Kokalari vendoset në Tiranë. Në vitin 1937, Musineja mbaroi shkollën e mesme...
 (2002) Skënderbeu - jeta dhe vepra (2004) Historia e Tiranës  (2005) Himara dhe përkatësia etnike e himarjotëve  (2006) Historia e lëvizjes së majtë në Shqipëri dhe e themelimit të PKSH-së (1878 - 1941)  (2008) Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë...
Heroi Kombëtar i shqiptarëve, strateg e burrë shteti i madh, që udhëhoqi luftën për pavarësi kundër pushtimit osman, për bashkimin politik-shtetëror të popullit shqiptar; një nga figurat e shquara të historisë së shek. XV në plan ndërkombëtar. Pinjoll i një...
  Prof. Dr Dhimitër Pilika u lind në gjirin e një vatre atdhetare të Korçës, më 30 prill 1923. Gjyshin i tij, Thimi Mitko e rendit ndër rilindasit e flaktë për botimin e "Bletës shqiptare" (1878). Pasi mbaron Liceun Francez të...