Ballina Gjurmime Albanologjike

Gjurmime Albanologjike

Kemi folur shpesh për rolin që kanë luajtur shqiptarët në Perandorinë Osmane. Numërohen në fakt një gjeneratë e tërë shqiptarësh që drejtuan Perandorinë Osmane që ndërtuan Stambollin por asnjëherë nuk kemi folur për rolin e grave në Perandorinë Osmane....
Gjuha shqipe shfaqet në dy forma kryesore: gegërishtja e cila flitet në Shqipërinë e veriut në veri të lumit Shkumbin dhe toskërishtja e cila flitet në Shqipërinë e jugut në jug të Shkumbinit. Për nënndarjet e mëtejshme të shqipes...
Tiranë (për vendasit: Tirona) është kryeqendra e qarkut dhe rrethit me të njëtin emër dhe kryeqyteti i Shqipërisë. Tirana ndodhet në qendër të Shqipërisë, rreth 35 km në lindje të Durrësit dhe rreth 40 km në veri-perëndim të Elbasanit, në një luginë e rrethuar nga Mali i Dajtit në lindje, kodrat e Kërrabës dhe Saukut...
Shqipëria ndodhet në Europën Juglindore, në perëndim të gadishullit të Ballkanit, midis koordinatave gjeografike  39 gradë e 38' dhe 42 gradë e 39' të gjerësisë veriore dhe 19 gradë e 16' të gjerësisë lindore, në largësi pothuajse të barabartë...
UBT është universiteti më i vjetër në Shqipëri, themeluar më 1 Nëntor 1951. Filllimisht, ai ka funksionuar si Instituti i Lartë Shtetëror i Bujqësor dhe më tej gjatë historisë së funksionimit të tij, ka fituar statusin si Universiteti Bujqësor...
Mjeshtri Rexhep Çeliku ka lindur më 19 korrik 1954 në Tiranë, i cili që nga viti 1976 ka qenë solist i Ansamblit të Këngëve dhe Valleve Popullore, numëron në reportorin e tij artistik rreth 8 mijë shfaqje, ku ka interpretuar 32...
Dua mëngjeset e Majit kur këndon bilbili i bukur kur fryn erëza e malit edhe qarku është i skuqur. Dua lulet-ë të fushësë në mëngjez kur janë plot me vesë doçkat e bardha te çupës-ë vete me vrap që ti presë. Refreni Po nga gjith' ato më parë dua...